Öbür dünyada hayat nasıl olacak?
Kıyamet Günü’nde, herkes hesap verecek ve cennete ve cehenneme gidecek, ölümden sonra sonsuz yaşam başlayacak. Cehennemdekilerden bazıları günahlarının cezasını çekecek ve cennete gidecek. Allah’a inanmayan ve O’na ortak koşanlar sonsuza dek cehennemde kalacaklar. Cehennem azap ve acı yeri iken, cennet bereket, mutluluk ve rahatlığın yeridir.
Ahiret hayatında neler olacak?
Ahiret; Kabir hayatı (Berzah), Kıyamet, Ba’s (Yeniden Diriliş), Kıyamet ve Hesap, Defterlerin Dağıtılması, Muhasebe, Bilanço, Sırat, Şefaat, Cennet ve Cehennem gibi dönemleri içine alır. İnsan ölünce ruh bedeninden ayrılır, ancak kabir hayatıyla ruh tekrar bedene kavuşur.
Öbür dünyada yaşımız kaç olacak?
Bu konudaki hadise göre, cennet ehli otuz üç yaşında cennete gireceklerdir. İbn Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şunları söylemiştir: “Bu yaşta (otuz üç yıl) şüphesiz çok hikmet görülür. Çünkü bu yaş, kişinin yolun lezzetlerini en iyi tadabileceği yaştır.”
Ahiret hayatı sonsuz mu?
Tam tersine, Kıyamet’ten sonra bozulan düzen yeniden kurulacak, tüm ölüler diriltilecek ve ikinci ve ebedi bir hayat başlayacaktır. Yüce Allah’ın kudretiyle gerçekleşecek olan bu ikinci hayata “ahiret” diyoruz.
Öbür dünyada ailemiz olacak mı?
Kuran’da cennete gidecek olanlara aileleriyle birlikte orada olacakları müjdesi verilir. Birçok ayette dile getirilen bu müjdenin tek şartı, ailenin her bir üyesinin iman etmesi ve iyi işler yapmasıdır. Dolayısıyla cennete girmenin ön koşulu imandır ve herkes kendi çabasıyla cenneti kazanmalıdır.
Ölünce ruh ne yapar?
Kuran-ı Kerim’den ve sahih dinî kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh canlıdır ve Kıyamet Günü’ne kadar varlığını sürdürecektir, ya cennet bahçesinde ya da cehennem çukurunda. Bu bağlamda ruhun dünyaya dönüşü yoktur.
Dünyada 1 gün ahirette kaç gündür?
Hadislere göre, dünyanın ve kıyametin ömrü Malik’tendir. Allah Resulünün şöyle dediğini söyledi: “Dünyanın ömrü ahirette yedi gündür.” Allah şöyle buyurdu: “Rabbinizin katında bir gün, sizin saydığınıza göre bin yıl gibidir.”
Kıyametten sonra ne olacak sırasıyla?
Diriliş, ardından 50.000 yıllık bekleyiş, havuza varış, hesaplaşma, hesaplaşma, kafirler cehenneme girer, müminler ve münafıklar Sırat’ı geçer, kullar ve kullar arasında hesaplaşma, sonra cennet. Sırat’ı geçerken cehenneme düşen bir kişi münafık olabilir ve sonsuza kadar cehennemde kalabilir veya günahkâr bir Müslüman olabilir.
İslamda öldükten sonra ne olur?
Varlıklar. Ölümden sonra diriliş, ilahi dinlerin temel inançlarından biridir. İslam’ın kitabı olan Kuran-ı Kerim’de, insanın kesinlikle diriltileceği açıkça belirtilmiştir. Sadece yaşamı boyunca ölen bir varlık olmakla kalmaz, aynı zamanda demire veya başka bir varlığa dönüşmesi fark etmeksizin, diriltilmesi kaçınılmazdır.
Ahirette cinsellik var mı?
Bu sorunun cevabı açıkça “hayır”dır. Yani Kuran’da ahiretteki cinsel yaşam hakkında hiçbir ayrıntı yoktur, var olup olmadığına dair de net bir ifade yoktur.
Cennette insanların boyu ne kadar olacak?
Çokça nakleder: “Kim cennete girerse, altmış zira uzunluğundaki Adem suretinde girer…” (Ahmed b. Hanbel, 2001, XIII, s. 504; Müslim, 1992, Cenne, 28; Bağavi, 1983), XII, s. 254).
Ahirette insanlar birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanırlar; cennete gideceklerse cennette beraber olurlar, cehenneme gideceklerse cehennemde beraber olurlar. Kaş aldırmak ve saç ektirmek günah mıdır? Saç ektirmenin veya kaş aldırmanın bir zararı yoktur. Burun çok çirkinse düzelttirmenin bir zararı yoktur.
Cennette sonsuz hayat sıkıcı olmaz mı?
Cennet sonsuz bir hayatın yaşandığı yer olduğundan, verilen nimetler sonsuz çeşitliliktedir. Cennetteki anımız önceki zamandan daha güzel olacak, verilen nimet öncekinden farklı ve daha lezzetli olacak ve bu insanlara hiçbir sıkıntı, zorluk ve sıkıntı vermeyecektir.
Cehennemden ilk kim çıkacak?
Kötüler cehenneme gidecek; ancak, iyi ve kötü tarafları terazide dengelenmiş olanlar önce cehenneme gidecek. “Arındıktan sonra cehennemden çıkarılacaklar.”
Cehennemde en fazla kaç yıl kalacak?
4. Cehennem ebedidir. Büyük günahlar işleyen ve tövbe etmeden ölen ve affedilmeyen ve cehenneme atılan müminler, cezalarını çektiklerinde cehennemden çıkacaklar, kâfirler ise sonsuza dek cehennemde kalacaklardır.
Öbür dünyada herkes birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetteyseler cennette beraber olacaklar, cehennemdeyseler cehennemde beraber olacaklar. Kaş aldırıp saç ektirmek günah mıdır? Saç ektirmenin veya kaş aldırmanın bir sakıncası yoktur. Burun estetiğinde ise burunda çok çirkinlik varsa düzeltilmesinde bir sakınca yoktur.
Öldükten sonra nasıl bir hayat vardır?
İslam’da, Kıstak hayatı, bir kişinin ruhunun Azrail, ölüm meleği tarafından bedeninden ayrılmasıyla başlar. Bundan sonra, Münker ve Nekir melekleri kişiye (ruhuna) soru sorar. Daha sonra ruh, Kıyamet Günü’ne kadar bu Kıstak dünyasında kalır.
Ölüler öbür dünyada ne yapar?
Bu iki kaynakta, aradaki dünyadaki insanlar, ölen kişiden geride kalan yakınları hakkında bilgi alır, onlarla konuşur ve görüşürler. Onların iyi işlerine sevinirler ve kötü işlerinin haberine büyük bir üzüntü duyarlar. Aynı amelleri yapan insanlar bir araya gelirler.
Öbür dünyada cennet nasıl bir yer?
Cennet, cennet kadar geniş bir yerdir. Sizi etkileyecek ne kavurucu bir sıcak ne de buz gibi bir soğuk vardır. Cennette, yok olmayan saf su kaynakları ve süt ve bal nehirleri vardır. Dahası, cennette kalanlar da cennetsel içecekler içerler.